Conny blogt: vermelden BIG-nummer
- 30 september 2020
- Blog/Vlog
- V&VN Algemeen
“Sinds de invoering van het BIG-nummer in 1995 ben ik trots op dit nummer. Het staat voor mij een beetje symbool voor mijn verpleegkundige professionaliteit. Ik heb het ook opgeslagen op mijn telefoon, voor als iemand mij ernaar vraagt. Maar in de afgelopen 25 jaar is me dat als kinderverpleegkundige nog nooit overkomen. Als je ziek bent heb je andere zorgen aan je hoofd.
Toch geeft dat nummer patiënten (in mijn geval vaak de ouders) de mogelijkheid om zelf na te gaan of ik als verpleegkundige wel echt opgeleid ben om voor hun kinderen te zorgen. Het kan ook handig zijn in andere situaties, zoals in de wijkverpleging, waar het voor een cliënt soms lastig in te schatten is of hij of zij met een verpleegkundige te maken heeft of niet.
Maar feit blijft dat van de mogelijkheid om verpleegkundigen, artsen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners (online) op te zoeken in het BIG-register weinig gebruik wordt gemaakt.
Het ministerie van VWS kwam vorig jaar in het kader van meer openheid en transparantie met een voorstel voor het verplicht vermelden van het BIG-nummer. Vanwege de extra administratieve lasten, de verplichte vermelding op briefpapier, in wachtruimtes, op facturen en vanwege de onduidelijkheid over het (verplichte) gebruik op sociale media, kon dat op veel kritiek rekenen. Niet alleen van verpleegkundigen, maar ook van artsen, fysiotherapeuten en andere BIG- geregistreerde collega’s. Welk probleem werd hier opgelost?
Na de kritiek heeft VWS van het voorstel een uitgekleed definitief besluit gemaakt. Je moet je BIG-nummer desgevraagd aan een patiënt kunnen geven, het nummer moet worden vermeld bij het gebruik van je naam op jouw (beroepsmatige) website of op de website van je werkgever én in de e-mail ondertekening van e-mailberichten die je beroepsmatig verzendt.
Voor mij gaat het nu in feite om een eenmalige aanpassing van mijn e-mailhandtekening. Geen probleem, want geen grote aanpassing. Bovendien ben ik trots op mijn BIG-nummer. Zie jij dat ook zo of kijk je er anders tegenaan? Laat het V&VN weten via info@venvn.nl.”
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.