‘Laten we elkaar helpen tijdens de jaarwisseling’
- 28 december 2023
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen
Doe de deur open, zet huisdieren apart en geef zorgmedewerkers de ruimte. Deze tips geven ambulancezorgprofessionals in een video over hulpverlening rondom de jaarwisseling. “Wij hebben ook een leukere avond als we zo goed mogelijke zorg kunnen verlenen”, zegt Mischa Knol, voorzitter van V&VN Ambulancezorg.
“Laten we elkaar helpen, dat is de boodschap van de video. Het klinkt als iets vanzelfsprekends, maar dat is het niet”, vertelt Mischa Knol, die zelf als ambulanceverpleegkundige werkt. “Neem het voorbeeld van het huisdier. Als we bij iemand thuis zijn, horen we regelmatig: ‘Hij doet echt niets, hoor’. Maar een hond kan onverwacht reageren als een zorgverlener dichtbij z’n baasje komt. Zo’n discussie wil je op dat moment helemaal niet aangaan.”
De video is gemaakt door Ambulancezorg Nederland (AZN), samen met V&VN Ambulancezorg, Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) en InEen. Behalve ambulance, komt ook de huisartsenpraktijk en de spoedeisende hulp aan bod.
De video benadrukt gewenst gedrag, in plaats van ongewenst gedrag. Mischa Knol is blij met de positieve insteek. “Elk jaar rond deze tijd is agressie tegen hulpverleners een onderwerp. Elke vorm van agressie is natuurlijk onacceptabel - we komen tenslotte om hulp te bieden, maar ons vak is zoveel meer dan dat. Vanuit de hele keten van acute zorg willen we hiermee een positieve boodschap afgeven, die helder is voor mensen die om hulp vragen.
Wat kun je doen bij agressie?
De afgelopen twee jaar hield V&VN Ambulancezorg een peiling onder haar leden. Daaruit bleek dat in 2021 en 2022 zo’n twee derde van de ambulancemedewerkers te maken heeft gehad met verbale of fysieke agressie. Mischa Knol: “Agressie is iets waar collega’s mee te maken krijgen, dat was ook in 2023 zo. Het is belangrijk dat werkgevers het doen van aangifte stimuleren en bijvoorbeeld de-escalatietrainingen aanbieden.”
V&VN Ambulancezorg is betrokken bij de werkgroep ‘Veilig Werkgeverschap’, onderdeel van de landelijke taskforce ‘Onze hulpverleners veilig’. “Ook willen we begin 2024 een normstelling over agressie opstellen, bijvoorbeeld in de vorm van een poster, flyer of infographic. Deze delen we met alle Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV’s) om het onderwerp meer onder de aandacht te brengen bij collega’s. Wat betekent het als je te maken hebt met agressie? Wat kun je doen?”
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.