‘Mooie eerste stap als zorginstelling aangifte doet van agressie’
- 19 januari 2023
- Nieuwsbericht
- Ambulancezorg
Het moet de norm worden dat zorginstellingen aangifte doen voor hun zorgverleners, als die tijdens hun werk slachtoffer zijn geworden van agressie of geweld. Die toezegging heeft minister Conny Helder (Langdurige Zorg) woensdagavond aan de Tweede Kamer gedaan in het debat over toename van agressie en geweld tegen ziekenhuispersoneel. “Het klinkt veelbelovend”, reageert Mischa Knol, voorzitter van V&VN Ambulancezorg.
Bijna alle Kamerleden zijn het erover eens: het moet makkelijker worden om aangifte te doen bij agressie tegen zorgverleners, bijvoorbeeld door werkgevers aangifte te laten doen. Ook pleiten sommige Kamerleden voor het anoniem melden en aangifte doen. Dit kan in de praktijk al, maar de officier van justitie kan de anonimiteit opheffen. D66 vindt dat zorgmedewerkers de aangifte tijdens werktijd moet kunnen doen. Minister Helder staat hier positief tegenover, maar geeft aan dat dit formeel bij de werkgevers ligt. Er wordt wel bekeken of hier afspraken over gemaakt kunnen worden.
Sommige Kamerleden (PVV, Belang van Nederland) vragen om een verbod op taakstraffen bij agressie tegen zorgmedewerkers. De PVV vraagt zelfs om minimaal één jaar gevangenisstraf. Minister Helder is bereid om opnieuw te kijken naar de mogelijkheden van zwaardere straffen.
Mischa Knol: “Het is positief dat Den Haag inziet dat er wat moet veranderen en het belang van aangifte doen onderstreept. Het klinkt veelbelovend; het versimpelen van het doen van aangifte, een duidelijke rol voor werkgevers en mogelijk hogere straffen. Dat zijn mooie eerste stappen.”
Het is positief dat Den Haag inziet dat er wat moet veranderen en het belang van aangifte doen onderstreept.
Zorgelijke resultaten
Als meer zorgverleners aangifte doen nadat ze te maken hebben gehad met agressie of geweld, levert dat een beter beeld op van hoe groot het probleem echt is, verwacht Mischa Knol. “Dat kan ervoor zorgen dat er vaker straffen worden uitgedeeld. En dat laat zorgverleners weer zien dat het loont om aangifte te doen. Ook geeft het een duidelijk signaal af aan de maatschappij: geen enkele vorm van agressie tegen zorgverleners wordt geaccepteerd.”
Tijdens het debat haalden meerdere partijen actuele peilingen van V&VN Ambulancezorg, NU’91 en KNMG aan. Kamerleden vinden de resultaten zorgelijk. Ze geven aan dat het lijkt alsof we het langzaam normaal gaan vinden dat agressie in de zorg voorkomt.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.