V&VN Magazine: Dilemma
- 25 februari 2021
- V&VN magazine
- V&VN Algemeen
In deze editie van V&VN Magazine vertellen verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten over de dilemma's waar ze mee te maken krijgen tijdens deze coronacrisis. Ethici vertellen dat morele stress voor een rotgevoel zorgt, maar ook nuttig is. Op de cover staat Sanna Elkadiri, begin dit jaar werd zij als eerste in Nederland gevaccineerd. Hoe kijkt ze daarop terug? En we spreken Bianca Buurman, de nieuwe voorzitter van V&VN. Wat zijn haar plannen en ideeën? Je leest het (en veel meer) in V&VN Magazine: Dilemma.
In dit nummer:
- Doe ik het goede?
Soms is het maken van de juiste keuze een lastige klus. Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten vertellen over hun verschillende corona-dilemma's. "Neem ik een test af bij die arts, of toch bij die vader die al enkele familieleden heeft verloren?"
- Remco van Hal (36) is verpleegkundige in hospice Balade in Waalwijk: "We moeten besmettingsgevaar afwegen tegen een waardig einde."
- Mariska Bruin (35) is militair verpleegkundige bij de marine, die aan het begin van de coronacrisis aan wal moest blijven. "Ik voelde me onmachtig."
- Bo Visser (33) is sociaal verpleegkundige infectieziektebestrijding bij GGD Noord- en Oost-Gelderland. "Ik moest een keuze maken."
- Esther den Besten (45) is IC-verpleegkundige bij Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen. "Als de hulp erbij inschiet, voel ik me tekortschieten."
- Natascha Schrama (49) is verpleegkundig specialist hematologie bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Woerden. "Ik zie niet of de patiënt het begrijpt."
- Gefrustreerd gevoel? Vervelend en nuttig
Door de coronapandemie voelen veel verpleegkundigen en verzorgenden zich regelmatig tekortschieten in het geven van goede zorg. Twijfel of je het goede gedaan hebt, kan vervelend zijn. Maar ook heel nuttig en leerzaam, zeggen ethici Ankana Spekkink en Hans van Dartel.
"Vertrouw op je oordeel, besef dat dat oordeel ertoe doet en bespreek je twijfels met collega’s of je leidinggevende. Dat doen we te weinig, maar het is een vorm van zelfzorg. Je kunt immers pas voor anderen zorgen als je ook voor jezelf zorgt." Lees het artikel hier.
- 'Zeggenschap? Erbovenop zitten!'
Ze is de nieuwe voorzitter van V&VN: Bianca Buurman, verpleegkundige in hart en nieren. We spreken haar over haar plannen en ideeën. "De impact van de coronacrisis is groot. Ik denk steeds: wat heeft dat voor consequenties voor de komende jaren?" Lees hier het volledige interview.
- 'Door corona ben ik flexibeler geworden'
Denise de Kock (45) is verzorgende IG in een verpleeghuis in Amstelveen. In januari leidde ze RIVM-baas Jaap van Dissel rond om hem meer inzicht te geven in het complexe werk van verzorgenden in verpleeghuizen. Corona trof haar afdeling, waar ouderen met dementie wonen, onbarmhartig hard. "Het virus was binnen. Dan is er geen houden meer aan." Lees het interview met Denise.
- Wat we weten over corona
Al een jaar wapenen we ons met maatregelen, beschermende middelen, teststraten en coronadashboards. Maar wat hebben we de afgelopen tijd geleerd over het coronavirus? Je leest de laatste inzichten over besmetting, langdurige klachten, sterfte en vaccins.
- Zorgen drie vragen voor minder stress?
Annemarie de Vos (projectleider Verpleegkundig Leiderschap en Wetenschap in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en lid van de V&VN-ledenraad) en Cindy de Bot (docent Verpleegkunde en senior-onderzoeker bij Avans Hogeschool) onderzochten een gespreksmethode voor stressvolle perioden. "Verpleegkundigen houden zich vaak heel lang goed, totdat de emmer overloopt." Lees hier meer over het onderzoek.
V&VN Magazine ligt op vrijdag 26 februari bij alle leden in de brievenbus.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.