V&VN Magazine: Diversiteit en inclusie
- 13 december 2023
- V&VN magazine
- V&VN Algemeen
“Dat we allemaal verschillend en anders mogen zijn, maakt het leven alleen maar mooi”, vindt verpleegkundige en teamcoach Meryem Donks (41). Ze staat op de cover van de nieuwste editie van V&VN Magazine, met als thema diversiteit en inclusie. Kwaliteit van zorg staat voor haar voorop, maar met respect voor andere normen en waarden. Of die nu worden ingegeven door de islam of het christelijk geloof.
Hoe gastvrijer, diverser en representatiever de verpleegkunde is, hoe breder we ons vak kunnen ontwikkelen en hoe beter we kunnen aansluiten bij al onze patiënten en cliënten. Daarom zet het Mannen Netwerk Verpleegkunde zich in voor meer mannen in de zorg en zijn wijkverpleegkundige Hanneke (65) en kinderverpleegkundige Nienke (26) het hartgrondig met elkaar eens dat jong en ouder in een team elkaar versterkt. Lees in deze editie ook het interview met verpleegkundig specialist Peragaseni Sellappah (31), die vertelt wat het met je doet als je wordt gediscrimineerd.
In dit nummer:
Ruimte voor iedereen
Alle verzorgenden en verpleegkundigen verschillen van elkaar, net als alle cliënten en patiënten. Drie collega’s vertellen over de ruimte die zij ervaren om hun werk goed te kunnen doen.
-> Fosuaa Kumi (1978) werkt ruim vijftien jaar als verpleegkundige in het OLVG in Amsterdam. Ze is geboren in Ghana en kwam op haar twaalfde naar Nederland. “In het OLVG word ik gewaardeerd om wie ik ben en wat ik kan.”
-> Simone Schade (1983), verpleegkundig specialist in de jeugd-ggz: “Ons werk moet aansluiten bij de leefwereld van mensen, anders is het per definitie niet inclusief.”
-> Romano Sandee (1988), verzorgende IG, heeft autisme: “Bij een crisissituatie ga ik automatisch over op rationeel handelen. Mijn emoties zitten dan niet in de weg en dat is een voordeel.”
'Soms mis ik lompe mannenhumor'
Vaak bestaat een zorgteam vrijwel alleen uit vrouwen en ben je als man de uitzondering. Is dat een probleem? Ja, zegt verpleegkundig specialist in opleiding Peter Hahn (29). Hij is een van de oprichters van het Mannen Netwerk Verpleegkunde. En hoe zou het beter kunnen? “Zet eens een man op een poster voor een stageplek”, tipt Rick Jansema (21), student verpleegkunde. Vier mannelijke zorgprofessionals vertellen hoe de mannelijke aanpak of visie op een zorgvraagstuk de patiënt een extraatje kan bieden.
Terug naar oude gebruiken
Spekkoek, een fles water naast de wc, en vooral de rust die de bewoners en personeel uitstralen, dat typeert de multiculturele afdeling in verpleeghuis Aafje Roo van Capelle. Verzorgende IG én journalist Lisa (29) verliet haar verpleeghuisafdeling in Hardinxveld-Giessendam voor één dag en liep in Capelle aan den IJssel mee met vakcollega Vivian (63). Lisa: “Ook al werk ik in een verpleeghuis waar we de tijd voor mensen mogen nemen, toch merk ik dat wij vaak op de klok kijken.”
'Ik hoor er weer bij'
Verzorgende Carolien van Efferen (55) had door een complicatie tijdens een heupoperatie geen functie meer in haar linkerbeen. Hierdoor kon ze ruim een jaar haar vak niet uitoefenen. Inmiddels werkt ze in het centraal beeldzorgteam van VVT-organisatie Zorgwaard en zorgt ze online voor haar cliënten. “Veel zorgmedewerkers met een beperking komen terecht in een administratieve baan. Daar was ik niet gelukkig van geworden.”
Elsje Finck zette verpleegkunde op de kaart in Suriname
Elsje Celestine Finck-Sanichar (1919-2001) is tot nu toe de enige Surinaamse verpleegkundige die de Florence Nightingale Medaille ontving. Kwaliteit stond voor haar voorop, daar was ze streng in.
Discriminatie in de zorg: 'Dit mag jij niet tegen mij zeggen'
Peragaseni Sellappah (31), verpleegkundig specialist bij GGZ Noord-Holland-Noord, kreeg heel wat discriminerende opmerkingen te verwerken. Ze besloot haar ervaringen constructief in te zetten. “Ik wil weg van de tegenstelling dat er een dader en een slachtoffer is: het doel is elkaar beter leren begrijpen.”
'Cliënten noemden me meteen bij mijn nieuwe naam'
Verpleegkundige Ezra Noordzij (27) werkt in een gesloten ggz-kliniek voor verslavingszorg met cliënten met een licht verstandelijke beperking. In 2018 ging hij in transitie van vrouw naar man. “Zorgprofessionals moeten meer kennis krijgen over genderzorg.”
Jong én oud: dat zorgt voor kracht in je team
Jong is innovatief, ouder zeer ervaren. Wijkverpleegkundige Hanneke van der Veen (65) en Nienke Braad (26), kinderverpleegkundige in de wijk, zien allebei in hun dagelijks werk het voordeel van een team waarin collega’s verschillende leeftijden hebben.
'Schrijnend dat juist in de zorg het stigma stijgt'
Natasja van Holten (40) is verpleegkundig consulent hiv/soa bij inloopkliniek ZIZ in Den Haag. Daarvoor werkte ze in het Leids Universitair Medisch Centrum. Haar missie is om vooroordelen over hiv weg te nemen. “De gedachte is: het zullen wel mensen uit Afrika zijn, homomannen of drugsgebruikers. Maar hiv discrimineert niet. We zien jong en oud, rijk en arm, mannen en vrouwen.”
Kennistest: Hoe verleen je persoonsgerichte zorg?
We willen allemaal optimale zorg verlenen aan onze patiënten en cliënten. Maar iedereen is anders. Hoe houd je rekening met de behoeften, gebruiken of beperkingen van je patiënt of cliënt? Doe de test!
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.