'In China bestaat mijn baan niet, daar zorgt familie voor ouderen'
- 23 maart 2022
- V&VN magazine
- V&VN Algemeen
Hoe helpt ervaring vanuit een andere zorgsector, beroep of cultuur je in je dagelijkse werk? Vier collega's delen hun verhaal in V&VN Magazine. Dit keer: Yue Yang (47), verzorgende IG in een verpleeghuis in Wijchen. "Ouderen zorgden eerst voor jou, daarna moet jij voor hen zorgen, is de gedachte in China."
"Wat zijn al die kamers leuk ingericht en wat zijn mijn collega’s lief! Dat was het eerste dat ik dacht, toen ik in 2013 aan de slag ging als vrijwilliger in de psychogeriatrische verpleeghuiszorg", vertelt Yue.
"Ik ben in 2006 voor mijn man vanuit China naar Nederland gekomen. Door de vergrijzing komen daar nu verpleeghuizen, maar de meeste mensen trekken nog steeds bij hun kinderen in als ze ouder worden. Mijn oma woonde vroeger bij ons, mijn broer en ik sliepen op haar kamer. Alleen als je geen kinderen hebt, beland je in een verpleeghuis. Ouderen zorgden eerst voor jou, daarna moet jij voor hen zorgen, is de gedachte in China."
In China bestaat de functie verzorgende IG niet eens. Daar worden die taken door de kinderen gedaan.
"Doordat ik met mijn oma samenleefde, heb ik veel met oudere mensen. Daarom ben ik in 2019 gestart met de opleiding tot verzorgende IG, die ik onlangs heb afgerond. Ik werk nog steeds op de PG-afdeling en heb door mijn cultuur veel respect voor onze bewoners.
Ik zie ze niet als mensen met dementie bijvoorbeeld, maar gewoon als gelijken. Zo behandel ik ze ook. Als ze in het weekend willen uitslapen, dan hoeven de bewoners van mij niet om stipt acht uur op te staan voor het gezamenlijke ontbijt, zoals doordeweeks. Je moet mensen zoveel mogelijk hun eigen regie laten behouden. Ook dat is respect."
Familie verbaasd
"Ik heb mijn familie in China wel eens een foto gestuurd van de huiskamer in ons verpleeghuis. Zij waren zo verbaasd! Ze vonden het er heel warm en gezellig uitzien. In Nederland is het zo goed geregeld, in China bestaat de functie verzorgende IG niet eens. Daar worden die taken door de kinderen gedaan."
"Ik vind het goed dat we hier multidisciplinair werken: bewoners worden gecheckt door een arts, een psycholoog, een verpleegkundige... Ik zou het prima vinden om later in een Nederlands verpleeghuis te wonen. Dan hoef ik mijn kinderen niet met die zorg te belasten."
Bron: V&VN Magazine: Ervaring | Tekst: Jorieke van Noorloos | Beeld: Manon van der Zwaal
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.