Wet Verplichte GGZ: goed in theorie, minder in de praktijk
- 14 juli 2020
- Nieuwsbericht
- GGZ Verpleegkunde
Dit jaar is de Wet Verplichte GGZ ingegaan. Deze wet moet zorgen voor meer autonomie en regie voor de patiënt en minder onvrijwillige zorg. Een mooie theorie, maar de praktijk blijkt minder goed uit te pakken. Zorgverleners moeten de strijd aan met een logge papieren draak en patiënten worden verzwolgen. Ronald Touw, voorzitter van de vakcommissie GGZ van V&VN, sprong met de ggz-afdelingen van V&VN voor alle betrokkenen op de bres en ging in gesprek met staatssecretaris Blokhuis.
"Zelf heb ik in mijn werk momenteel niet direct met deze wet te maken, maar als voorzitter van de vakcommissie ggz vind ik het mijn verantwoordelijkheid om mijn collega’s te horen envoor goede de patiëntenzorg op te komen. Ik vond het vreemd dat de politiek wel in gesprek was met de psychiaters, maar niet met de verpleegkundige beroepsgroep. Daarover heb ik een bericht geplaatst op LinkedIn en dat werd enorm opgepikt. Toen is het balletje via social media gaan rollen en uiteindelijk zijn we zo bij staatssecretaris Blokhuis beland."
Druppel die de emmer doet overlopen
Een noodzakelijk gesprek, want de wet zoals die er nu ligt brengt het behoud van medewerkers in de GGZ in gevaar, vreest Touw. De administratieve,- en registratielast in de zorg is al een enorm probleem, dus een wet invoeren die die belasting nog eens verdriedubbeld kan weleens de druppel zijn die de toch al overvolle emmer van menig zorgverlener doet overlopen. Om nog maar te zwijgen over de druk die de papierwinkel legt op de patiënten zelf. "Moet je je voorstellen dat jij knalpsychotisch rondloopt en dat er dan iemand bij je komt met een formulier van 25 pagina’s dat je moet invullen", illustreert Touw. Dat is niet alleen niet te doen als je toch al in een kwetsbare positie verkeert, alle tijd die dergelijke bureaucratische rompslomp kost, gaat ook nog eens van de daadwerkelijke zorg af die je zo hard nodig hebt. En uiteindelijk is dat waar het om gaat: de best mogelijke zorg leveren die mensen faciliteert, in plaats van beperkt.
Moet de wet dan de prullenbak in? Nee, vindt Ronald Touw. Juist niet. "Die wet is prima. Het geeft de patiënt juist veel meer rechten en de mogelijkheid om mee te praten over de eigen behandeling. Maar theorie is nog wat anders dan praktijk." En daar wringt de schoen. De wet is niet praktisch gemaakt om te kunnen uitvoeren. Een direct gevolg van het feit dat de verpleegkundige beroepsgroep niet bij de implementatie en evaluatie betrokken is geweest. Dat stukje regie gaat de beroepsgroep nu in handen nemen. "We hebben staatssecretaris Blokhuis duidelijk kunnen laten zien hoe de wet in de praktijk voor ons werkt. Samen met echte inhoudsdeskundigen, verpleegkundigen die dagelijks met de gevolgen van de wet te maken hebben, heb ik met hem gesproken. Zij hebben heel goed kunnen illustreren waar de pijnpunten zitten. Dat het werkplezier in het geding komt en dat dat een risico voor uitstroom oplevert. Blokhuis heeft dat heel goed opgepakt. Hij wil niet dat wij straks allemaal gillend weglopen, hij weet hoe belangrijk behoud is en hij wil iedereen behouden. Ik ben heel tevreden over het gesprek, we hebben echt erkenning gekregen, we zijn gehoord."
Direct betrokken
Hoe nu verder? Wanneer gaan de zorgverleners in de GGZ merken dat er wat verandert? "De evaluatie van de wet staat pas gepland voor de zomer van 2021. Dat is veel te laat", zegt Touw. "Daarom gaan wij nu al, op alle plekken waar het over deze wet gaat, aan tafel zitten. Op bestuursniveau zijn we nu aangehaakt en dat gaat ervoor zorgen dat we meer invloed krijgen op de evaluatie en verdere implementatie van de wet. We staan er niet meer bij en kijken ernaar, we hoeven niet meer te roepen vanuit het veld. We zijn direct betrokken. Een formulier van 25 pagina’s invullen? Dat hoeft niet, dat gaan we dus versimpelen. Al die processen, die gaan wij zelf anders vormgeven. Het kan allemaal veel makkelijker. Daar gaan we voor zorgen."
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.